Wat is een influencer?

Het is inmiddels 2020 en we kunnen er niet meer omheen: influencer zijn is een echte baan. Ondanks dit gegeven zien we dat er vaak misverstanden ontstaan rondom het begrip influencer. Wat is een influencer nou precies? In dit artikel leggen we je uit wie ze zijn en wat ze doen.

Wat is een influencer?

Heel kort door de bocht: een influencer is iemand met een (online) publiek, ze worden dan ook vaak gezien als rolmodel. Meestal zijn influencers aanwezig op social media zoals Instagram, YouTube, Tiktok en Twitter, en steken ze veel tijd en moeite in het opbouwen van een band met hun volgers. Het is overigens een misverstand dat je veel volgers nodig hebt om een influencer te zijn, je bent namelijk al een nano-influencer vanaf 100 volgers.

Verschillende soorten influencers

Influencers zijn op vele manieren te categoriseren. Zo zou je ze kunnen categoriseren per niche of doelgroep. Ook kun je influencers categoriseren op bereik:

Nano-influencers (100 – 5000 volgers)

Micro-influencers (5000- 50.000 volgers)

Meso-influencers (50.000- 100.000 volgers)

Macro-influencers (100.000 tot 1 miljoen volgers)

Mega-influencers (meer dan 1 miljoen volgers)

Welke influencers zijn er in Nederland

Ook Nederland kent honderden influencers met ieder hun eigen doelgroep. Zo is op Instagram Anna Nooshin (923.000 volgers) erg populair. Op YouTube doen StukTv (2,3 miljoen abonnees) en Nienke Plas (292.000 abonnees) het erg goed en op TikTok is Officialsaarx (1,8 miljoen volgers) heel populair. Het leuke aan het werken met influencers is dat er voor elke niche en voor elk budget influencers beschikbaar zijn. Niet teveel marketing budget? Werk met micro influencers! Ben je op zoek naar specifieke promotie voor jouw interieurmerk en wil je alléén maar interior junkies aantrekken? Ga op zoek naar influencers die alleen over interieur posten, zodat je zeker weet dat je midden in je doelgroep zit.

Influencermarketing

Influencermarketing is een vorm van marketing waarbij influencers worden ingezet om invloed uit te oefenen op het gedrag van de doelgroep. Er zijn veel verschillende vormen van influencermarketing. Een bedrijf kan ongevraagd een product opsturen in de hoop dat de betreffende influencer erover gaat praten of schrijven. Een bedrijf kan ook een betaalde samenwerking vastleggen waarbij afspraken worden gemaakt over het aantal posts en het bijbehorende geldbedrag. Bij betaalde samenwerkingen heeft het bedrijf meer inspraak in de uitvoering van de samenwerking, dan worden er afspraken gemaakt in de vorm van een briefing: deadlines, content pijlers, tags/ hashtags, etc. In het geval van een onbetaalde samenwerking zijn dergelijke afspraken niet vanzelfsprekend.

Uit onderzoek is gebleken dat influencers door hun volgers worden gezien als zeer betrouwbaar. Influencers voelen vaak aan als een soort vriend of vriendin omdat de volgers het gevoel hebben de influencer te ‘kennen’.  Dit verklaart meteen waarom influencermarketing zo populair is.

Wil je influencer marketing uitproberen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem contact met ons op!

0

Start typing and press Enter to search

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.