Bonus:

Preset mini-Course

by Lynn Quanjel

Welkom bij deze mini cursus!

Mijn naam is Lynn, een content creator die bekend staat als @whoisthatblonde en een Social Media specialist bij mijn bedrijf @social.nomads.

Nee, ik heb nooit marketing, fotografie of iets anders gestudeerd dat kan worden gekoppeld aan mijn huidge werk. Maar ik heb jarenlang met vallen en opstaan eigen online wereld opgebouwd, met niets anders dan pure fascinatie en enthousiasme als drijfveer. Ik deed het (in eerste instantie) niet voor het geld, ik was gewoon echt GEK op wat ik aan het doen was. En raad eens? Het werkte.

Het bewerken van foto’s is één van die dingen waar ik geen genoeg van kon krijgen. Is het niet fascinerend wat voor een geweldige ‘make-over’ je een foto kan geven, puur met wat verschil in licht en kleur? 

Door de jaren heen is me dan ook vaak gevraagd naar hoe ik mijn foto’s bewerkte. Een vraag die ik nooit goed kon beantwoorden: hoe leg je zoiets uit? Dat moet je gewoon zien! Hopelijk helpen deze presets daarbij.

Deze presets zijn ontzettend speciaal voor mij. Ze zijn niet enkel een bewerkingstool, ze zijn elk gecreëerd op prachtige momenten in mijn leven – een echte memorylane dus. Van de zonsondergang bekijken op de top van een vulkaan in Guatemala, tot aan een regenachtige dag fietsen door Amsterdam om naar al mijn meetings te komen.

BEN JE KLAAR OM TE BEGINNEN?

Zoals je kunt zien, is deze cursus digitaal, dus je kunt er steeds naar terugkeren wanneer je een kijkje wilt nemen. Kleine tip: zorg ervoor dat je een bladwijzer voor de pagina maakt, zodat je hem weer kunt vinden!

De cursus is verdeeld in 3 secties die jou stap voor stap zullen laten zien hoe je het beste met deze presets aan de slag kunt.

Het belangrijkste is: DOEN! Je kunt alles lezen en leren, maar het zal geen verschil maken als je niets doet met die nieuwe informatie. Ik heb deze cursus zo praktisch mogelijk gemaakt, zodat je zonder al te veel moeite alle stappen kunt uitvoeren.

Succes.

P.s. Je kunt altijd contact met me opnemen als je vragen hebt! Klik hier.

 

Hoofdstuk 1: Hoe Installeer je de Presets

Inhoud:

 1. Desktop of Mobile?
 2. Hoe installeer je jouw presets?
 3. Waar vind je de presets in Lightroom?
Lightroom presets - Morning Glow from The Light Collection

1. Desktop of Mobile?

Bij elke preset collectie die je koopt, ontvang je zowel de desktop versies, als de mobile versies. Welke ga jij gebruiken?

Heel simpel: als je de betaalde Lightroom desktop versie hebt, en meer ervaring met foto’s bewerken, gebruik je de desktop presets

Als je de gratis Lightroom mobile versie hebt, en vooral snel/ makkelijk/ on the road wilt bewerken, gebruik je de mobile presets.

2. Hoe installeer je jouw presets?

Dit is makkelijker om te laten zien, dus hier heb ik een tutorial video voor gemaakt!

Op je Telefoon:

Op je Laptop:

3. Waar vind je de presets in Lightroom?

Als jouw presets eenmaal geïnstalleerd zijn, is het tijd om ze te gaan gebruiken! Maar waar vind je ze eigenlijk?

Als je in een foto bent aan het bewerken, scroll je de toolbar helemaal naar links. Daar vind je ‘presets’ onder het 4e icoontje van rechts. 

Vervolgens klik je op het knopje ‘user presets’ om bij je nieuw geïnstalleerde presets te komen.

Where can I find the presets in Lightroom

Hoofdstuk 2: Vind de Beste Preset voor elke Foto

Inhoud:

 1. The Light collection
 2. The Color collection
 3. The Boss collection
 4. Let Op!
Lightroom presets - Cute Selfie from The Color Collection

1. The LIGHT Collection

De LIGHT collectie is speciaal gemaakt voor degenen die regelmatig verschillende licht settings hebben op hun foto’s (myself included). Het is gewoon een feit dat 1 preset nooit op al jouw foto’s gaat passen omdat in iedere foto andere belichting, en andere kleuren te zien zijn. De LIGHT collectie is bedoeld om voor de volle 100% te gebruiken in jouw feed: de bewerkingstijl is hetzeflde, maar elke preset is aangepast op een unieke lichtsetting die je wellicht gaat tegenkomen tijdens het shooten. De namen spreken voor zich:

 • Golden Hour Glory werkt het beste op foto’s waarin je een oranje gloed hebt van golden hour licht
 • Miss Sunshine werkt het beste op foto’s waarin je in fel zonlicht staat
 • Morning Glow ziet er fan-tas-tisch uit in waterig ochtendlicht
 • Sunny Shadows heb ik speciaal gemaakt voor die zonnige dagen waarin je in de schaduw wilt zitten.
 • Up in the Clouds is een must voor elke Nederlander die constant foto’s moet maken op bewolkte dagen (I feel you).

2. The COLOR Collection

Mijn presets zouden niet compleet zijn zonder een COLOR collectie! Deze collectie is perfect voor degenen die een lekker kleurrijke feed willen. Cute selfie, Pink Dawn en Whoisthatblonde zijn erg goed samen te gebruiken voor een samenhangende feed. Island Vibes en Hey LA hebben een eigen unieke stijl.

 • Cute Selfie is ideaal voor close-ups en zorgt voor een flatterende huidskleur
 • Hey LA geeft meer contrast en een moody vibe
 • Island Vibes heeft een zandkleurig effect en zorgt voor een warme feed
 • Pink Dawn focused op roze tinten en werkt goed in lage(re) belichting
 • Whoisthatblonde werkt op ontzettend veel foto’s, maar het beste wanneer het geen close-ups zijn
 

3. The BOSS Collection

De BOSS Collectie is speciaal gemaakt voor de ondernemers onder ons die niet teveel poespas willen, maar gewoon een mooie, samenhangende feed. Coffee Date, Crispy Cool, Girlboss en Warm Wash zijn elk eigen unieke presets die je prima alleen kan gebruiken. Glow Up is een goede aanvulling voor elk van deze presets om je portret foto’s een mooie glow te geven (ook perfect voor LinkedIn dus!).

 • Coffee Date heeft een bruinige gloed en werkt het beste op foto’s die met iets meer afstand zijn genomen
 • Crispy Cool haalt de blauwtinten in een foto naar boven voor een fris effect
 • Girlboss haalt de roze& oranje tinten naar boven in een foto voor een warm effect
 • Glow Up doet het goed op vrijwel elke foto, tenzij die foto overbelicht is
 • Warm Wash is een hele specifieke preset met een witte gloed en oranje tinten
 

4. Let Op!

Zoals ik in het begin van deze mini cursus al zei: het is on-mo-ge-lijk dat 1 preset op elke foto past. Daarvoor zijn er simpelweg teveel variabelen in belichting en kleur. Voor alle presets geldt daarom ten alle tijden: als een preset bepaalde kleuren omhoog haalt, betekent dat dus dat het ‘too much’ kan worden als de foto die je wilt bewerken al heel erg veel van die kleuren heeft. Of het tegenovergestelde: als je presets gebruikt op foto’s die eigenlijk niet matchen, zal je niet veel resultaten zien. Bijvoorbeeld:

 • Als Whoisthatblonde warme tinten omhoog haalt, kan dit bij close-up portretten je gezicht te oranje maken.
 • Als Glow Up belichting omhoog haalt, zullen overbelichte foto’s nóg overbelichter worden.
 • Als Crispy Cool blauw tinten omhoog haalt kan je hier juist een grauwe huidskleur van krijgen bij een close-up.
 • Als je Golden Hour Galore gebruikt op een foto waarin je geen golden hour licht hebt, zal je waarschijnlijk bijna geen verschil merken in de bewerking.
 • Als je Pink Dawn gebruikt op een foto waarin geen roze te zien is, zal de preset minder kleurrijk worden aangezien de bewerking focust op roze tinten.

Denk bij elke preset dus logisch na: wat dóet deze preset nou eigenlijk? Daardoor wordt het veel makkelijker om te bepalen welke presets de beste match zullen zijn voor welke foto!

Wil je toch altijd met dezelfde preset blijven werken om de samenhang in jouw feed te garanderen? Daar ging ik al vanuit! In het volgende hoofdstuk leer je daarom hoe je per foto de preset subtiel kan aanpassen indien hij niet 100% matcht  🙂

 

Hoofdstuk 3: Zo pas je de Presets Aan

Inhoud:

 1. De belangrijkste Lightroom functies
 2. Zo maak je jouw eigen preset
Lightroom presets - Girlboss from The Boss Collection

1. De belangrijkste Lightroom functies

Het gaat gebeuren dat een bepaalde foto niet goed matcht bij de preset die je gebruikt voor je feed. No problem! Door te begrijpen wat een preset doet – en welke functies van Lightroom hierbij te pas komen – kan je zelf kleine aanpassingen maken waar nodig.

Licht:

Kleur:

Preset Aanpassen:

2. Zo maak je jouw eigen preset

Stel je voor: je ontdekt een bepaalde manier van bewerken die je regelmatig moet toepassen op jouw foto’s. Maak daar dan je eigen preset voor, dan bespaar je jezelf tijd! Hier zie je hoe je een eigen preset maakt:

GEFELICITEERD! JE KAN NU AAN DE SLAG MET JOUW PRESETS!

Deel je edits met de hashtag #EditLikeLynn zodat ik ze kan zien en delen!

Wist je dat we ook online cursussen aanbieden om jouw Social Media naar een hoger niveau te tillen?

Beginner, Medium of Expert Level

Unieke frameworks die écht verschil maken voor jouw Social Media strategie!