5 manieren om je bedrijf te laten groeien op instagram

5 manieren om je bedrijf bekend te maken op Instagram (zonder opschepperig over te komen)

door Lynn Quanjel

Instagram wordt steeds populairder als zakelijk platform. Succesvolle bedrijven op Instagram slagen erin om via het sociale mediakanaal een sterke community op te bouwen en aan zichtbaarheid te winnen. Wanneer ze content maken voor Instagram lijken sommige bedrijven de perfecte balans te vinden tussen hun expertise tonen, hun producten aanprijzen en (als het om een dienst gaat) ook over zichzelf te vertellen.

Naar mijn ervaring kom je echter vaak twee uitersten tegen op Instagram: zij die continu roepen wat ze aan te bieden hebben en zij die alles delen en gratis waarde weggeven zonder ooit hun aanbod in de kijker te zetten. In het eerste geval is het net alsof je op iemand zou afstappen in een bar en zou zeggen: “Wil je met me trouwen?” Waarom zou je in hemelsnaam een commitment aangaan met iemand die je niet kent?!

In het tweede geval is het net alsof je een prachtige winkel opzet in je woonkamer en niemand vertelt dat ze hier jouw producten kunnen kopen. Je zit maar te wachten tot iemand aanbelt, maar hoe moeten ze in hemelsnaam weten waar je bent en zelfs dat je iets verkoopt als niemand het weet?! 

Kortom: Je wilt je geen marktkramer voelen. Maar je wilt ook geen muurbloem zijn.

Content maken voor Instagram doe je zo

Ik hoor je al denken: maar Lynn, hoe balanceer ik de twee dan? En wat moet ik op Instagram zetten zodat mijn volgers weten waarvoor ze bij mij terecht kunnen en waarom ze het best bij mij komen? Welke strategie voor Instagram kan ik best toepassen voor mijn bedrijf?

Naar mijn ervaring zijn er vijf soorten content voor Instagram die je regelmatig kan inzetten om een goede mix te creëren aan waardevolle content en verkopende content. 

5 soorten content voor Instagram

  1. Expertise

Of je nu een dienst of product verkoopt, je doet dit altijd vanuit een expertise die je hebt. Maar wat is datgene dat jou net onderscheidt van anderen die hetzelfde aanbieden?

Misschien heb jij een bepaalde ervaring gehad waardoor je anderen kan helpen met iets gelijkaardigs in hun leven om te gaan. Of heb je een unieke skillset waardoor je jouw producten net iets anders kan produceren of aanbieden dan je concullega’s? 

De kunst is om je expertise te verwoorden op een manier die iedereen kan begrijpen en deze te delen op een manier die heel duidelijk aantoont hoe jij hen kan helpen. Je kan dit doen in de vorm van tips en stappenplannen bijvoorbeeld. Een tutorial om je producten goed te onderhouden of tips om zelf een goede eerste Instagram post voor je bedrijf te maken bijvoorbeeld. 

  1. Opinie

Inspelen op de actualiteit rond jouw vakgebied is ook een uitstekende manier om te tonen dat je mee bent met wat er speelt in de sector. Is er wat innovatiefs gelanceerd: een nieuwe feature of techniek bijvoorbeeld? Deel je mening hierover en hoe jij het al dan niet zou inzetten. Of is er net iets schokkends of onverwachts gebeurd? Wat vind jij ervan, op basis van jouw kennis en ervaring rond het onderwerp? 

Breng het gesprek op gang en ga de discussie aan. Hou bijvoorbeeld polls in je Instagram Stories. Vaak zijn dit heel leerrijke momenten, zowel voor jou als je volgers op Instagram: ze rekenen op jou om hun idee hieromtrent te vormen.

  1. Behind the scenes

Je hebt op Facebook vast wel eens immo-aanbiedingen van vrienden opengeklikt om te kijken hoe hun woning er van binnen uitziet… ook al ben je helemaal niet van plan om te gaan verhuizen. Krijgen we niet allemaal graag eens een glimp te zien in het leven van iemand anders? Hetzelfde geldt voor je bedrijf! 

Geef je volgers en potentiële klanten een kijkje achter de schermen. Laat zien waar(aan) je werkt, welke tools je gebruikt, en zelfs of je graag koffie, thee of wat anders drinkt tijdens het werken. Zo creëer je een intiemere band met je volgers en je kiest volledig zelf hoever je hierin gaat en hoe je het wil aanpakken!

  1. Resultaten

We weten allemaal graag wat we kunnen verwachten. Als je kan laten zien wat je al gedaan hebt voor je klanten (of jezelf), dan hebben jouw toekomstige klanten ook een idee wat je voor hen zou kunnen betekenen.

Alternatief: Vragen jouw vriendinnen je regelmatig om relatie-advies of heb je zelf al wat bijzondere ervaringen gehad? Ben jij al 10kg afgevallen en heb je anderen hiermee ook kunnen helpen? Vertel erover! Heb je huizen ingericht voor vrienden of klanten? Toon de before & after! Je kan immers nog zoveel zeggen, een concreet resultaat is onbetwistbaar 🙂

  1. Testimonials

Hoe goed voelt het als iemand jou aanbeveelt bij iemand anders? Fantastisch, toch! De beste reclame is mond-aan-mond reclame. Maar aangezien je dat niet in de hand hebt, is er een andere oplossing: testimonials en reviews. Heeft iemand een goede ervaring gehad met jouw dienst of product? Vraag dan of je hun ervaring mag delen op je website, socials of Google. 

Een tip: je kan overwegen om zelf een tekstje te schrijven. Zo vergroot je de kans dat je op het einde van de rit concreet een testimonial hebt die je kan delen. De drempel voor een klant om zelf iets te formuleren is vaak te groot. Dus maak het hen makkelijk: schrijf zelf een review en vraag of ze nog iets willen aanpassen. Social proof is heel krachtig. Je wil hier zeker ook op inzetten in je contentstrategie voor Instagram!

Contentstrategie voor Instagram

Wil je je strategie voor Instagram echt goed aanpakken? 

Dan giet je de vijf soorten content voor Instagram in een content kalender zodat je voor voldoende afwisseling zorgt. Als je deze soorten content dan ook nog eens in verschillende jasjes giet (zoals posts, stories, reels, IGTV…) dan ben je helemaal top bezig! En guess what! Ik maakte een uitgebreide Instagram Strategie Gids speciaal voor ondernemende vrouwen zoals jij die Instagram strategisch willen gaan inzetten in hun bedrijf. Download de Instagram Strategie Gids nu!

Lynn Quanjel

Lynn Quanjel

Lynn Quanjel is de founder van Social Nomads! Al kennen sommigen haar beter als de content creator @whoisthatblonde op Instagram. Het is Lynn's persoonlijke missie om meer vrouwen te helpen een podium voor zichzelf te bouwen door middel van mindset & social media coaching.
Lynn Quanjel - Spark Your Socials

Ben jij er klaar voor om te knallen met content?

Leer alles over de 5 stappen van een ijzersterke content strategie.

Luister nu

We release new episodes every week. Tune in wherever you listen to podcasts & leave us a review if you’re loving the content!

Listen on Spotify

Listen on Itunes

Show Notes

Leave a review

OUR PODCAST PICKS:

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

More Episodes