Lynn Quanjel met laptop

3 essentiële tips voor een sterke Instagram strategie voor bedrijven in 2022

door Lynn Quanjel

Instagram voor bedrijven is in sommige sectoren niet meer weg te denken. 

Wil je Instagram zakelijk inzetten, dan draait het allemaal om het groeien van een publiek dat actief aanwezig is op het platform, zodat je hen kan omvormen tot kopers. Volgens Statista, gebruiken in Nederland 8.5 miljoen mensen Instagram in 2022. De grootste groep gebruikers zijn tussen 25 en 34 jaar oud (33%), gevolgd door de 18-24 jarigen.

Verder is Instagram voor bedrijven handig als je ook de sterke punten van het platform gaat uitspelen. Instagram is een heel visueel platform. Je wilt er eye-catching foto’s plaatsen om de Instagram user te doen stoppen met scrollen zodat ze ook je boodschap in de caption lezen. Je kan inzetten op funny reels en waardevolle IGTV afleveringen om je kennis te showcasen.

Instagram kan verder heel goed werken voor bedrijven die een zeer visueel product hebben (zoals in de modesector). Bovendien is een groot voordeel van Instagram voor bedrijven dat je een heel persoonlijke band kan opbouwen met je volgers in de reacties onder je posts of in de DM’s bijvoorbeeld.

Nu, als we aan Instagram denken in een zakelijke context dan wil je een groeistrategie ontwikkelen die niet alleen zorgt voor veel volgers en veel bereik op je content. Het einddoel blijft natuurlijk: verkopen.

Verkopen via Instagram in 2022

Verkopen via Instagram klinkt “vies”, maar dat hoeft het niet te zijn! Met een goede contentstrategie kan je namelijk verkopen zonder te verkopen. Je denkt misschien: wat is dat nu weer voor nonsens? Als je je volgers niet vertelt wat je verkoopt en vraagt om je product of dienst aan te schaffen, weten ze toch helemaal niet wat er te koop is?

Nu, ik zeg niet dat je niet commercieel moet zijn. Het gaat gewoon allemaal om de manier waarop. En een slimme Instagram strategie bepalen is daar nu eenmaal onmisbaar bij. Om je op weg te helpen met je contentstrategie voor Instagram om je bedrijf te doen groeien, heb ik enkele tips voor je op een rijtje gezet waar je direct mee aan de slag kan.

Hier is wat je moet weten over groeistrategie voor bedrijven op Instagram:

  1. Brand building through storytelling

Branding in het algemeen is een belangrijke strategie om een vertrouwd gevoel te creëren met je volgers. Dat kan je op veel manieren doen: consistent hetzelfde lettertype, dezelfde kleuren en presets op je foto’s gebruiken bijvoorbeeld. Maar het gaat ook om je tone of voice en het durven gebruiken van je unieke stem en mening. Je kan bijvoorbeeld heel formeel zijn of tegen je volgers praten alsof ze je beste vriend(in) zijn. Het maakt niet uit welke stijl je kiest, zolang je maar consistent bent.

Net als de herkenbaarheid van je visuele stijl creëert je tone of voice bepaalde verwachtingen van hoe het is om met jou samen te werken. Hoe dichter de stijl bij jezelf ligt, hoe authentieker en betrouwbaarder je natuurlijk overkomt.

En ten slotte: communiceer je boodschap steeds vanuit je eigen perspectief of dat van je klanten. Verhalen vertellen over de voor, tijdens en na van een samenwerking met je klanten maakt het mogelijk voor je publiek om zich in te beelden hoe het voor hen zou zijn. Alles tezamen zorgt het ervoor dat je volgers je leuk gaan vinden en vertrouwen en uiteindelijk voor jou zullen kiezen als ze klaar zijn om te kopen. 

  1. Spotlight op jezelf

Je kan verkopen zonder te verkopen door te laten zien waar je mee bezig bent. Geef je volgers een kijkje achter de schermen terwijl je bestelde producten aan het inpakken bent voor verzending of terwijl je copy schrijft voor je klant of je studio opruimt (bvb. met een timelapse). Introduceer jezelf en je team, laat zien waar je werkt en welke tools je gebruikt… 

Mensen krijgen graag een inkijk in het doen en laten van iemand anders. Door een blik achter de schermen te geven, krijgen je volgers een idee van wat ze kunnen verwachten en dat creëert het soort vertrouwen dat een klant nodig heeft om tot een aankoop over te gaan.

  1. Community building

In een samenleving die in 2022 nog zeer beperkt is in offline contact, is het zo belangrijk om ook een online community op te bouwen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het komt grotendeels neer op: sociaal zijn op social media. Wil jij jouw netwerk online uitbreiden, bijvoorbeeld via Instagram? Dan is het belangrijk dat je hier wekelijks aandacht aan besteedt. Want: where your focus goes, things grow. 

Nu, je kan ook overdreven sociaal gaan zijn. We don’t want that! 

Ga niemand spammen met onoprechte likes. Doe niet mee aan oppervlakkige “follow for follow” trains en sluit je niet aan bij een engagement pod. Beperk ook je aantal CTA’s per post zodat je je volgers niet verwart met te veel verschillende boodschappen.

Focus wel op interactie met accounts die relevant zijn voor jouw business. Neem de tijd om met hen een goede band op te bouwen aan de hand van waardevolle comments en reacties op hun content en in de DMs. Wees ook vooral je authentieke zelf!

En ten slotte: overweeg ook deel te nemen aan online networking events. Daar kan je ook waardevolle connecties opbouwen om je community verder te builden. En zeg nu zelf: als je kan kiezen koop je toch liever van iemand die je enigszins kent dan van een total stranger?!

Time to get to work!

Als je graag nog meer wil leren over hoe je verkoopt op Instagram door je bedrijf zichtbaarder te maken, dan kan je helemaal gratis de Instagram Strategie Gids downloaden: 

  • ontdek hoe je van volgers klanten maakt op Instagram
  • leer welke Instagram contentstrategie het beste resultaat oplevert voor jouw business
  • ontcijfer de verschillende content formats op Instagram die je kan inzetten (zoals Reels en Stories)
Lynn Quanjel

Lynn Quanjel

Lynn Quanjel is de founder van Social Nomads! Al kennen sommigen haar beter als de content creator @whoisthatblonde op Instagram. Het is Lynn's persoonlijke missie om meer vrouwen te helpen een podium voor zichzelf te bouwen door middel van mindset & social media coaching.
Lynn Quanjel - Spark Your Socials

Ben jij er klaar voor om te knallen met content?

Leer alles over de 5 stappen van een ijzersterke content strategie.

Luister nu

We release new episodes every week. Tune in wherever you listen to podcasts & leave us a review if you’re loving the content!

Listen on Spotify

Listen on Itunes

Show Notes

Leave a review

OUR PODCAST PICKS:

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

How to Overcome Your Self-Doubt and Claim Your Value in the Marketplace

More Episodes